Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ευρήματα στον Γέροντα

Σε επικοινωνία που έχα με τον αρχαιολόγο κ. Πούλιο μου επιβεβαίωσε την ύπαρξη ερειπίων παλαιοχριστριανικού ναού μεταξύ των χωριών Γέροντα και Ζαρκαδιάς. Μάλιστα είχε και την ευγενή καλοσύνη να μου δώσει και το σχετικό απόσπασμα του αρχαιολογικού δελτίου 35 (1980) στο οποίο και αναφέρονται τα εξής, (αντιγάφω επι λέξει):
"Σε μικρή απόσταση Β.Δ του χωριού Γέροντας (επαρχία Νέστου) βρέθηκε ακέραιο σφαιροειδές και οξυπύθμενο πιθάρι (υψ. 1 μέτρο, διάμετρος κοιλιάς 0,78 και διαμ. στόμιου 0,38 μ) που μεταφέρθηκε στο Μουσείο Καβάλας. Παλιοχριστιανικά όστρακα και δυο παλιοχριστιανικά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη (κομμάτι πεσσίσκου τέμπλου , διαστ. 0,26 χ 0,22 χ 0,19 μ.) και κομμάτι τοιχοβάτη  διαστ. 0,07 χ 0,24 χ 0,07 μ , που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή , είναι ενδείξεις παλαιοχριστιανικής θέσης."
Αναφορές για τα εν λόγω ευρήματα υπάρχουν και στο βιβλίο του κ. Κοζαρίδη Χρίστου καθώς  για την ιστορία της επαρχίας Νέστου, απλά με την παρούσα ανάρτηση επιχειρώ να παρουσιάσω τα ευρήματα αυτά. 
Είναι κοινός τόπος όμως μεταξύ των αρχαιολόγων ότι τα διάφορα ευρήματα της περιοχής δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα έπρεπε , ή κάποιες φορές και καθόλου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται έρμαια στις ορέξεις αρχαιοκάπηλων οι οποίοι με τς λαθρανασκαφές τους επιφέρουν τεράστιες καταστροφές στα μνημεία της περιοχής . Αρκεί να κάνει μια βόλτα κάποιος στο όρος Ντεντέ - Ντάγ  πάνω από τα χωριά Πέρνη - Πετροπηγή για να διαπιστώσει εξ ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής που αυτοί οι άνθρωποι έχουν προκαλέσει, σκάβοντας σε όλη σχεδόν την πλαγιά του βουνού , ανασηκώνοντας κάθε πέτρα ή πετραδάκι  στη δίψα τους για ευρήματα.   
Τέλος θα ήταν αχαριστία μέγιστη από μέρους μου αν δεν ανέφερα ότι πολλά χρωστά η περιοχή μας σε ότι αφορά την ανάδειξη της ιστορίας της στον ερευνητή, φιλίστωρ κ. Ιορδάνη Βλαχόπουλο, Δυστυχώς όμως η προσφορά αυτή δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμα από τους φορείς της πόλης μας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου