Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΣΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΛΙΘΟΧΩΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης αναφορικά με τα ευρήματα στο Λιθοχώρι Καβάλας , σας ενημερώνω περαιτέρω ότι η ανασκαφή έλαβε χώρα από το Μάρτιο του 2006 έως τον Απρίλιο του 2010, με αφορμή τη κατασκευή της έας Εγνατίας Οδού. 
Τα όσα ευρέθησαν είναι τα κάτωθι, ιδιαίτερα σημαντικά από αρχαιολογικής σημασίας:  
α) τμήμα κτηρίου (οικία ή σταθμός της αρχαίας εγνατίας οδού)
β) τα θεμέλια πύργου
γ) δυο ανισομεγεθείς κυκλικοί ταφικοί περίβολοι και
δ) δύο τοίχοι
Όλα τα παραπάνω χρονολογούνται αό τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.χ.
Στην ίδια περιοχή επίσης εντοπίσθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο με ενταφιασμούς και καύσεις ανθρώπων , καθώς επίσης και ενταφιασμούς αλόγων με ιππήλατα οχήματα. Το νεκροταφείο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.χ έως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.χ και η μία από τις δυο περιοχές του νεκροταφείου  περιλαμβάνει ενταφιασμούς ανθρώπων, αλόγων αλλά και οχημάτων, παρουσιάζοντας και το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Το πιο σημαντικό όμως εύρημα είναι τα υπολείμματα ενός ιππήλατου οχήματος , το οποίο χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.χ. Από το όχημα ξεχωρίζει περίτεχνη χάλκινη διακόσμηση σε μορφή δωρικής ζωοφώρου , όπου εικονίζονται τρεις από τους άθλους του Ηρακλή : με την Κερυνίτιδα έλαφο, τον Ερυμάνθιο κάπρο αι τις Στυμφαλίδες όρνιθες, παραστάσες οι οποίες και είναι μοναδικές στον Ελληνικό χώρο.
Όλα τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ευρύ κοινό της Καβάλας και όχι μόνο σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείο , το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011. Ομιλητές στην εκδήλωση αυτή ήταν οι αρχαιολόγοι Β. Πούλιος (υπεύθυνος της ανασκαφής), Δ. Μεγγίδης και Ε. Κοσμίδου. Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση θα υπάρξει και στην τοπική εφημερίδα Φωνή του Νέστου που θα κυκλοφορήσει στις 26-1-2011 με φωτογραφίες και περαιτέρω στοιχεία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου